Pašteta od pileće džigerice sa konjakom

Vreme pripreme: 40 minuta
Za  8 osoba
Težina pripreme: srednje

Sastojci:

  • 450 g pileće džigerice bez srca
  • 3 kašike konjaka
  • 4 kašičice mlevene slačice (biljka koja se koristi za pravljenje senfa), pa ako nemate stavite kašiku kvalitetnog senfa
  • 1,5 kašičica suve majčine dušice
  • 3 čena belog luka
  • 450 g putera
  • so i biber, po ukusu

Priprema:

  1. Dobro oprati džigericu, odstraniti srce i žile, te osušiti kuhinjskim ubrusima.
  2. Kašiku razmekšanog putera staviti u tiganj i prethodno izrendani beli luk.
  3. Dodati malo po melo džigerice, peći deo po deo ukupne količine džigerice i dodavati puter; ali ne više od 150 g.
  4. Da bi se sa dna tiganja “odlepili” ostaci džegerice, povećati temperaturu i dodati konjak. Pustiti da konjak malo ispari, pa vratiti džigerice.
  5. U blender ubaciti sav puter (sve osim 100 g), senf i majčinu dušicu. Dodati džigericu sa svim sokovima u kojima se pržila. Staviti so i biber. Blendirati kratko da se svi sastojci dobro pomešaju.
  6. Uzeti dve činije i napuniti ih paštetom. Otopiti preostali puter i kada se malo prohladi zaliti paštetu u obe činije. Staviti u frižider da prenoći. Služiti sa toplim tostiranim hlebom, a dobro ide i Conad džem od smokvi!