Lazanje

Sastojci:

 

CRVENI SOS

malo maslinovog ulja

1 veći luk

4 čena belog luka

100 gr narendanih šargarepa

250 gr svinjskog mesa

250 gr junećeg mesa

1 tegla sosa od paradajza

Vegeta

Peršunovog lista sitno iseckanog

 

BELI SOS

4 kašike ulja

3 kakašike putera

2 kašike brašna

3 šolje mleka

So

2 šolje narendanog kačkavalja

300 gr sveže Mocarele

1/2 šolje Parmezana

1 pakovanje lazanji

 

Način pripreme:

 

1.

U većoj šerpi, propržiti crni i beli luk. Dodati meso i šargarepe i dobro propržiti. Dodati sos od paradajza, začiniti i kuvati na laganoj vatri oko pola sata.

2.

Za beli sos, na ulju i puteru propržiti brašno, na vrlo niskoj temperaturi. Polako dodavati mleko, stalno mešajući. Dodati i začine, i kad se sve zgusne, dodati narendani sir.

3.

U pleh za pečenje, prvo staviti red crvenog sosa. Preko toga prekriti listovima za lazanje da se ne preklapaju. Zatim red belog sosa pa testo i red crvenog sosa. Naseći sveži Mocarela sir na kolutiće i tako prekriti crveni sos. Staviti preko svega još jedan red listova lazanje i premazati svim ostatkom belog sosa. Odgore treba staviti malo soka od crvenog sosa, viljuškom prošarati da bi ga svuda bilo, da beli sos nebi izgoreo. Dobro pokriti aluminijumskom folijom i peći oko 1 sat na 180 stepeni. Kad je šečeno, od gore staviti Parmezan i peći još 10 minuta.