Hrskavi keks

Vreme pripreme: 40 minuta
Za 10 osoba
Težina pripreme: lako

Sastojci:

  • 225 g putera
  • 125 g kristal šećera
  • 225 g običnog belog brašna
  • 125 g pirinčanog brašna
  • prstohvat soli
  • malo braon šećera

Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.

Priprema:

  1. Šećer i puter penasto umutiti, dodati oba brašna koja su prethodno prosejana; lagano kašikom umutiti dok se sve ne pretvori u mrvice.
  2. Rukama pokupiti testo, umestiti ga i napraviti “kobasicu” prečnika 5 cm.
  3. Uvaljati ovu “kobasicu” u braon šećer, umotati je u plastičnu foliju i staviti u frižider da malo otvrdne.
  4. Pripremiti potpuno ravan pleh  i staviti na njega papir za pečenje. Zagrejati rernu na 190 stepeni.
  5. Izvaditi “kobasicu” iz frižidera i seći na krugove  (točkove) debljine 7 mm. Svaki krug staviti na pleh sa razmakom.
  6. Peći 15-20 minuta da budu zlatne boje. Čak i ako se čine nepečenim, izvaditi ih iz rerne i pustiti da stoje na plehu još 10 minuta jer pečenje traje i van rerne.
  7. Preneti  kekse na žicu za hlađenje. Mogu  se posuti običnim kristal šećerom, a mogu i samo da se prošaraju tankim mlazom prave crne čokolade.