Hrskavi keks
Vreme pripreme: 40 minuta
Za 10 osoba
Težina pripreme: lako
Sastojci:
- 225 g putera
- 125 g kristal šećera
- 225 g običnog belog brašna
- 125 g pirinčanog brašna
- prstohvat soli
- malo braon šećera
Svi sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
Priprema:
- Šećer i puter penasto umutiti, dodati oba brašna koja su prethodno prosejana; lagano kašikom umutiti dok se sve ne pretvori u mrvice.
- Rukama pokupiti testo, umestiti ga i napraviti “kobasicu” prečnika 5 cm.
- Uvaljati ovu “kobasicu” u braon šećer, umotati je u plastičnu foliju i staviti u frižider da malo otvrdne.
- Pripremiti potpuno ravan pleh i staviti na njega papir za pečenje. Zagrejati rernu na 190 stepeni.
- Izvaditi “kobasicu” iz frižidera i seći na krugove (točkove) debljine 7 mm. Svaki krug staviti na pleh sa razmakom.
- Peći 15-20 minuta da budu zlatne boje. Čak i ako se čine nepečenim, izvaditi ih iz rerne i pustiti da stoje na plehu još 10 minuta jer pečenje traje i van rerne.
- Preneti kekse na žicu za hlađenje. Mogu se posuti običnim kristal šećerom, a mogu i samo da se prošaraju tankim mlazom prave crne čokolade.