Teletina u sosu od šljiva i vina
Potrebni sastojci:
- 500 g teletine
- 30 g maslaca
- 2 kašike ulja
- 4 šargarepe
- 80 g celera
- 50 g luka
- 100 ml belog vina
- 150 g suvih šljiva
- 1 vezica peršuna
- 2 kašike suvog začina
(šargarepa, paškanat,
celer, keleraba i crni luk)
Priprema:
Teleće parčiće uvaljati u biljni začin, zatim ih prepeći na mešavini maslaca i ulja. Dodati slaninu isečenu na kockice i još kratko prepeći, zatim dodati naseckani luk, rendanu šargarepu, celer i suve šljive. Dodati i vodu pa sve malo prodinstati. Izvaditi meso i staviti na tanjir, povrće sa suvim šljivama usitniti u seckalici tako da se dobije gusti sos. Sosu dodati malo vode i vina, vratiti meso i kratko prokuvati. Obavezno jelo poslužiti toplo i dodati naseckani peršun.