Losos sa mladim belim lukom i paradajz sosem

Vreme pripreme: 20 minuta
Za 4 osobe
Težina pripreme: lako

Sastojci:

  • 1 struka svežeg mladog belog luka (ako ne možete da nađete mladi beli luk, zamenite ga sa 2 čena iseckanog belog luka i 1 isečenom lukovicom komorača)
  • 1 činijica zelog čeri paradajza
  • 1 limun
  • maslinovo ulje
  • 4 fileta lososa
  • nekoliko grančica sveže nane
  • nekoliko grančica sveže mirođije

Priprema:

  1. Isecite struku mladog belog luka na tanke kolutove, a zatim zgnječite paradajz. Prepolovite limun, a zatim ga isecite na pola.
  2. U vruću tavu dodajte dobru kapljicu ulja i pržite mladi luk dok ne omekša i karamelizira. Dodajte paradajz i kuvajte dok ne omekšaju.
  3. U drugoj posudi zagrejte ulje na srednje jakoj vatri. Začinite losos i kuvajte 3 minuta prema dole. Okrenite, dodajte kriške limuna u šerpu i kuvajte 2 minuta ili dok losos ne bude gotov po vašem ukusu.
  4. Izaberite, sitno iseckajte i promešajte nanu i mirođiju u sos, a zatim prevrnite filete lososa i poslužite.