Jagnjeći gulaš

  • Vreme pripreme: 2 sata
  • Za 6 osoba
  • Težina pripreme: srednje

 

Sastojci:

  • 1 čen belog luka
  • maslinovo ulje
  • Jagnjeći but od 2 kg, isječen na komade od 5 cm
  • 6 paradajza ili 1 konzerva seckanog paradajza od 400g
  • 1 kašika pirea od paradajza
  • 1 kašičica sušenog origana
  • 1 kašičica sušene nane
  • 1½ limuna

 

  1. Stavite celi neoguljeni čen belog luka u šerpu sa ključalom vodom na umereno jaku vatru, pa dinstajte 15 do 20 minuta ili dok ne omekša.
  2. Kada istekne vreme, uklonite beli luk, ocedite ga na kuhinjskom papiru i ostavite da se malo ohladi. Iscedite svaki čen bijelog luka u avan i istuckajte do grube paste.
  3. Zagrejte 4 kašike maslinovog ulja na umerenoj vatri u velikoj šerpi i dinstajte jagnjetinu 5 do 7 minuta, ili dok ne porumeni sa svih strana.
  4. U međuvremenu oljuštite i grubo iseckajte paradajz (ako koristite svjež). Umešajte paradajz u tiganj sa paradajz pireom, origanom, mentom i belim lukom. Začinite obilno morskom solju i crnim biberom.
  5. Dodajte dovoljno vode da samo prekrije čorbu i dinstajte 1 sat 30 minuta do 2 sata, ili dok jagnje ne omekša i sos se zgusne.
  6. Tokom poslednjih 15 minuta iscedite i promešajte sok od limuna.

Savet:

Za pun ukus poslužiti uz domaći čips od krompira.