Zimnica s dušom: Tegle pune tradicije
Zimnica nije samo hrana za zimu; to je i prava arhiva ukusa različitih regija i godina. Svaka teglica priča priču o plodovima tog leta, o rukama koje su ih brale i receptima koji su prenošeni s kolena na koleno. U njoj se čuva miris domaćeg paradajza, slast zrelih šljiva i pikantnost paprike sa juga. Tegle na policama nisu samo staklo i poklopci — one su uspomene, tradicija i ljubav pretočena u zalogaj. Priprema zimnice okuplja porodicu, vraća nas korenima i podseća da je jednostavnost često najukusnija. U nastavku teksta donosimo recepte koji daju svoj pečat ovoj priči.
Šarena salata (slana, vesela zimnica) Sastojci (za 2–3 tegle od 500 ml):
- 2 srednja krastavca
- 2 paprike (razne boje)
- 2 šargarepe
- 1 manji luk
- 6–8 čenova belog luka
- 3 šolje belog sirćeta 9%
- 2 šolje vode
- 1/2 šolje biljnog ulja
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 1 kašičica gorčice u zrnu
- po ukusu sveži kopar ili peršun
Postupak:
- Povrće iseckajte na štapiće ili kolutiće (paprike na trakice, šargarepa na štapiće, luk na krugove).
- U velikom loncu prokuvajte sirće, vodu, ulje, šećer, so, gorčicu i začinsko bilje. Kuvajte 5–7 minuta.
- Važno: sirće prelijte preko povrća u velikoj posudi ili direktno u čiste tegle.
- Rasporedite tako da se povrće jasno vidi: možete dodati malo crnog bibera, naseckan beli luk ili zrnca kumina, ako volite.
- Tegle zatvorite i prokuvajte ih 10–15 minuta, ako želite trajnost, ili čuvajte u frižideru do upotrebe.
Lovаčka salata (slana zimnica koja ide uz meso i druženja) Sastojci (za 2 tegle od 500 ml):
- 4 manja krastavca
- 2 manja luka
- 2 paprike (po mogućnosti crvena i zelena)
- 1 šolja zrelih paradajza (opciono)
- 4 čena belog luka
- 1 šolja belog sirćeta (9%)
- 1 šolja vode
- 3 kašike ulja
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 1 lovorov list
- 5–6 zrna crnog bibera
- peršun ili kopar za završni štih
Postupak:
- Povrće iseckajte na manje komade, beli luk izgnječite.
- U loncu zagrejte sirće, vodu, ulje, šećer, so i začine (lovor, biber) dok se šećer ne otopi.
- Ulijte preliv preko povrća u tegle, ostavljajući mali prostor za poklopac.
- Zatvorene tegle prokuvajte 10–15 minuta ili ih čuvajte u frižideru.
- Salata je mirisna i savršena uz meso i roštilj.
Džem od šljiva (klasičan, bogat i prirodan)
Sastojci:
- 1 kg zrelih šljiva (bez košpica)
- 500 g šećera (ili po ukusu)
- sok od 1 limuna
- 1 vanilin šećer (po želji)
- Postupak:
- Šljive operite, izvadite košpice i narežite ih na veće komade.
- U loncu postepeno kuvajte šljive uz malo vode dok ne omekšaju, često mešajući.
- Dodajte šećer i limunov sok, nastavite kuvanje na srednjoj temperaturi 20–30 minuta, dok džem ne zgusne.
- Lagano kuvajte kako biste dobili gustoću koju volite, zatim uspite u sterilizovane teglice i zatvorite.
Slatko od krušaka i đumbira (zvuk i miris jeseni)
Sastojci:
- 1 kg krušaka, oljuštenih i narezanih na komade
- 600 g šećera
- 2–3 cm svežeg đumbira, naribanog
- sok od 1 limuna
- Postupak:
- Kruške kuvajte sa malo vode dok ne omekšaju.
- Dodajte šećer i đumbir, mešajte dok se ne otopi i smesa zgusne.
- Dodajte limunov sok, kuvajte još nekoliko minuta.
- Sipajte vruće u sterilizovane teglice i dobro zatvorite.
Zanimljivosti:
- Kiseli prelivi ne samo da čuvaju, nego i pojačavaju poželjnost jela, takođe, kiselost stimuliše probavu i čuva boje povrća.
- Slatka zimnica može biti romantičan dar – personalizovana teglica džema sa natpisom i lokalnim voćem čini poklon koji greje dušu.
Praktični trikovi za uspešnu zimnicu:
- Sterilizacija tegli: pre punjenja kratko prokuvajte tegle i čepove (10–15 minuta) kako biste osigurali trajnost.
- Ravnomerno prelivanje: pri otvaranju zimnice proverite da su svi komadi pokriveni prelivom, inače može doći do kvarenja.
- Slavlje boja: za vizuelni utisak dodajte različite boje paprike, šargarepe ili bobičastog voća – estetska vrednost podstiče uživanje.
Zimnica donosi toplinu u svakom zalogaju, a raznolikost ukusa omogućava vam da i u hladnim danima imate zdrave, mirisne i veselo osmišljene obroke. Dodatnu inspiraciju možete pronaći u našem redovnom katalogu” Ukusi koji greju dušu” 16.10-29.10.2025., kao I u sekciji “Recepti” na našem sajtu.


