Torta sa šargarepom

Vreme pripreme: 100 minuta
Za  10 osoba
Težina pripreme: teško

Sastojci:

  • 250 g brašna
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica praška za pecivo
  • 1 kašičica cimeta
  • malo soli
  • 200 ml suncokretovog ulja
  • 250 g maskovedo šećera
  • 3 veća jaja (odvojiti žumanca od belanaca)
  • 150 g rendane šargarepe
  • 1/2 ceđenog limuna
  • 150 g oraha
  • 250 g Maskarpone sira
  • 200 g Philadelphia krem sira ili ABC Classic sira
  • 150 g šećera u prahu
  • 1/2 kore organske narandže ili malo cedjenog soka narandže

Priprema:

  1. Rernu uključiti na 180 stepeni.
  2. Okrugli kalup od 22 cm prečnika pripremiti, obložiti papirom za pečenje i podmazati.
  3. Brašno, so, cimet i prašak za pecivo staviti u jedan sud i dobro promešati.
  4. U drugi sud pomešati šećer i ulje pa dodavati jedno po jedno žumance i dobro umutiti.
  5. Dodati šargarepu, orahe i liunov sok i opet promešati većom metalnom kašikom.
  6. Sjediniti smesu brašna, cimeta, praška za pecivo i soli sa ostatkom i lagano širokim pokretima sve sjediniti.
  7. Posebno umutiti  belanca u sneg i dodati lagano u ostatak smese za kolač, lagano sjedinjujući da smesa ostane vazdušasta.
  8. Sipati smesu u kalup za pečenje.  Peći 45 minuta.
  9. Izvaditi iz rerne. Staviti da odstoji još 10 minuta.
  10. Nakon toga izvaditi kolač iz kalupa pa ga staviti na žičanu rešetku za kolače.
  11. Kad se potpuno ohladi, raseći  kolač na dva dela koncem ili ga ne seći.
  12. Sve sastojske za fil umutiti: Maskarpone, ABC sir, šećer u prahu i koru narandže.
  13. Ako je kolač presečen na dve dela, 1/3  fila staviti na donju koru, preklopiti, a  preostale 2/3 namazati preko celog kolača. U .suprotnom, sve preko kolača razmazati.