Orada sa hrskavom koricom i zelenim pireom

Vreme pripreme: 30 minuta
Za  4 osobe
Težina pripreme: srednje

Sastojci:

  • 4 fileta orada bez kostiju
  • 4 kriške starog hleba
  • so
  • biber
  • 3 kašike maslinovog ulja
  • kašičica ruzmarina
  • pola pakovanje smrznutog graška
  • 2 krompira
  • 20 g maslaca
  • rendana kora 1 limuna

Priprema:

  1. Na malo maslaca staviti zaleđeni grašak i na tanke listiće sečen krompir. Dodati malo soli i lagano prodinstati. Dodati 100 ml vode, pustiti da provri, pa smanjiti vatru. Kuvati narednih 12-tak minuta dok krompir ne bude kuvan.
  2. Orade oprati i osušiti papirom, blago posoliti i pobiberiti.
  3. Iseći hleba na sitne komade i samleti ga u mrvice. Mrvice staviti na pek papir pa u rerni kratko osušiti na 180 stepeni, 5-7 minuta.
  4. Na dve kašike ulja propržiti hlebne mrvice, ruzmarin, so, biber, limunovu koru.
  5. U veliki pleh iz rerne staviti pek papir i posti ga prženim mrvicama.
  6. Staviti ribu na mrvice i svaki filet bi trebalo da donjom stranom bude dobro obložen mrvicama. Zatim posuti ribe ostatkom mrvica. Staviti da se peku 15 minuta na 180 c.
  7. Dok se ribe peku, viljuškom ili alatkom kojom se pravi pire izgnječiti lagano grašak i krompir, isečen zreo avokado ali tako da  grašak i avokado ne budu potpuno zgnječeni. Iscediti veoma malo limuna.
  8. Servirati ribu preko pirea od graška, krompira  i avokada.