Čizkejk

Sastojci:

  • 300 g keksa
  • 5 kašika mleka
  • 180 g maslaca ili margarina
  • 1 kom nemasnog sira (450 g)
  • 1 krem fix
  • 1 vanilin šećer
  • 50 ml vode
  • 1 želatin (10 g)
  • 500 ml biljne pavlake
  • 220 g šećera u prahu
  • 450 g crvenog voća
  • 100 ml vode
  • 1 želatin (10 g)
  • 50 ml vode za želatin
  • 4 kašike šećera

Priprema:

  1. Skuvati voće sa vodom i šećerom (oko 10 min). Jedan želatin ostaviti da nabubri 10 minuta u vodi, istopiti ga (ne sme da provri) i dodati u voće koje ste skinuli sa vatre. Ostaviti da se ohladi.
  2. Istopiti margarin ili maslac i umutiti mikserom sa mlevenim keksom i mlekom. Smesa će biti poprilično rastresita, pa je prstima ili valjkom za tu namenu utisnite u okrugli kalup (prečnika 26 cm).
  3. Ostaviti da se stegne u frižideru dok mutite beli fil.
  4. Umutiti slatku pavlaku i dodati krem fix. U tu smesu zatim dodajte sir, vanilin šećer i šećer u prahu. Želatin ostavite da nabubri oko 10 min. i zatim ga zagrejte tek toliko da se istopi (nikako da provri). Pomešati ga sa malo ove bele smese, a zatim dodati u beli fil i još jednom sve izmiksati. Beli fil utisnite u kalup preko plazme. Pazite da popunite ivice sa strane, kako vam ne bi ostale rupice kada skinete kalup.
  5. Kada se crveni fil ohladi, rasporedite ga lagano preko belog fila.
  6. Ostaviti čizkejk u frižideru da odstoji u kalupu od 6 do 8 sati.