Čizkejk
Sastojci:
- 300 g keksa
- 5 kašika mleka
- 180 g maslaca ili margarina
- 1 kom nemasnog sira (450 g)
- 1 krem fix
- 1 vanilin šećer
- 50 ml vode
- 1 želatin (10 g)
- 500 ml biljne pavlake
- 220 g šećera u prahu
- 450 g crvenog voća
- 100 ml vode
- 1 želatin (10 g)
- 50 ml vode za želatin
- 4 kašike šećera
Priprema:
- Skuvati voće sa vodom i šećerom (oko 10 min). Jedan želatin ostaviti da nabubri 10 minuta u vodi, istopiti ga (ne sme da provri) i dodati u voće koje ste skinuli sa vatre. Ostaviti da se ohladi.
- Istopiti margarin ili maslac i umutiti mikserom sa mlevenim keksom i mlekom. Smesa će biti poprilično rastresita, pa je prstima ili valjkom za tu namenu utisnite u okrugli kalup (prečnika 26 cm).
- Ostaviti da se stegne u frižideru dok mutite beli fil.
- Umutiti slatku pavlaku i dodati krem fix. U tu smesu zatim dodajte sir, vanilin šećer i šećer u prahu. Želatin ostavite da nabubri oko 10 min. i zatim ga zagrejte tek toliko da se istopi (nikako da provri). Pomešati ga sa malo ove bele smese, a zatim dodati u beli fil i još jednom sve izmiksati. Beli fil utisnite u kalup preko plazme. Pazite da popunite ivice sa strane, kako vam ne bi ostale rupice kada skinete kalup.
- Kada se crveni fil ohladi, rasporedite ga lagano preko belog fila.
- Ostaviti čizkejk u frižideru da odstoji u kalupu od 6 do 8 sati.