Ukusi koji pričaju priče: Domaće, s ljubavlju
Postoji nešto čarobno u domaćoj kuhinji – nešto što prevazilazi sam ukus. To je miris koji nas vraća u detinjstvo, zvuk varjače koja tiho udara o šerpu, ruke koje s pažnjom motaju sarmu i osmesi koji se okupljaju oko stola.
To su jela koje se ne prave na brzinu, već iz ljubavi.
Svako jelo ima svoju priču: o bakama koje su čuvale recepte u sveskama požutelim od vremena, o praznicima koji su mirisali na pečenu papriku i orasnice, o zajedništvu koje se rađa uz toplo jelo i dobru reč.
U tim ukusima sačuvana je naša tradicija — i svaki zalogaj nosi poruku: dom se ne meri kvadratima, već mirisom koji iz njega dolazi.
Zato, otvorite vrata svoje kuhinje, zavrnite rukave i dopustite da kroz sledeće recepte osetite duh domaće trpeze – bogate, iskrene i uvek spremljene s ljubavlju.
Prebranac – duša svake trpeze
Sastojci:
- 500 g pasulja (tetovac ili beli pasulj)
- 3 glavice crnog luka
- 3 čena belog luka
- 1 kašika mlevene crvene paprike
- 1 list lovora
- so, biber
- ulje (ili malo svinjske masti po ukusu)
Priprema:
- Pasulj potopite preko noći, sutradan prospite vodu i nalijte svežu. Kuvajte ga dok ne omekša, ali da se ne raspada.
- Na ulju propržite sitno seckan luk do zlatne boje, dodajte beli luk, pa mlevenu papriku.
- U vatrostalnu posudu ređajte red pasulja, red proprženog luka, posolite i pobiberite.
- Prelijte malo ulja, dodajte lovorov list i pecite u rerni na 200°C oko 30 minuta, dok se ne uhvati blaga korica.
Sarma – praznik u svakom zalogaju
Sastojci:
- 500 g mešanog mlevenog mesa (svinjsko i juneće)
- 1 glavica kiselog kupusa
- 100 g pirinča
- 1 glavica crnog luka
- 1 jaje
- 1 kašika mlevene paprike
- so, biber
- 1 komad suvog mesa ili rebarca za ukus
Priprema:
- Na malo ulja izdinstajte luk, dodajte meso, pirinač, papriku, so i biber. Kada se smesa sjedini, skinite s vatre i dodajte jaje.
- U listove kupusa zavijte sarmice, ređajte ih u šerpu.
- Između redova stavite suvo meso. Nalijte vodom da prekrije i kuvajte na tihoj vatri oko 2 sata.
- Na kraju možete napraviti zapršku od brašna i paprike za puniji ukus.
Belolučena paprika – jednostavno savršena
Sastojci:
- 10 crvenih paprika (pečenih i oljuštenih)
- 1 glavica belog luka
- 100 ml sirćeta
- 100 ml ulja
- so, peršun
Priprema:
- Pečene paprike oljuštite i očistite od semena.
- U činiji pomešajte sitno seckan beli luk, peršun, sirće i ulje.
- Prelijte preko paprika i ostavite da odstoji bar sat vremena pre služenja.
- Poslužite uz domaći hleb – jednostavno, mirisno i neodoljivo.
Sitni kolači – slatki kraj svakog obroka
Sastojci:
- 250 g margarina ili putera
- 100 g šećera u prahu
- 1 jaje
- 500 g brašna
- džem od kajsija
- šećer u prahu za posipanje
Priprema:
- Umutite masnoću sa šećerom, dodajte jaje i brašno.
- Razvucite testo, vadite male krugove i pecite na 180°C dok blago ne porumene.
- Spajajte po dva kolača džemom i pospite šećerom u prahu.
Sastojci:
- 3 belanca
- 200 g šećera
- 300 g mlevenih oraha
- malo limunovog soka
Priprema:
- Umutite belanca sa šećerom, dodajte orahe i limun.
- Oblikujte male kiflice ili štapiće i pecite na 150°C dok ne dobiju boju karamela.
- Hrskave spolja, mekane iznutra – baš kako ih je pravila baka.
Svaki od ovih recepata nosi duh naših krajeva – jednostavnost, toplinu i dušu.
Jer, istina je jednostavna: kada se kuva s ljubavlju, svako jelo priča svoju priču.


