Zimnica s dušom: Tegle pune tradicije

Zimnica nije samo hrana za zimu; to je i prava arhiva ukusa različitih regija i godina. Svaka teglica priča priču o plodovima tog leta, o rukama koje su ih brale i receptima koji su prenošeni s kolena na koleno. U njoj se čuva miris domaćeg paradajza, slast zrelih šljiva i pikantnost paprike sa juga. Tegle na policama nisu samo staklo i poklopci — one su uspomene, tradicija i ljubav pretočena u zalogaj. Priprema zimnice okuplja porodicu, vraća nas korenima i podseća da je jednostavnost često najukusnija. U nastavku teksta donosimo recepte koji daju svoj pečat ovoj priči.

 

Šarena salata (slana, vesela zimnica) Sastojci (za 2–3 tegle od 500 ml):

 

  • 2 srednja krastavca
  • 2 paprike (razne boje)
  • 2 šargarepe
  • 1 manji luk
  • 6–8 čenova belog luka
  • 3 šolje belog sirćeta 9%
  • 2 šolje vode
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica gorčice u zrnu
  • po ukusu sveži kopar ili peršun

 

Postupak:

  • Povrće iseckajte na štapiće ili kolutiće (paprike na trakice, šargarepa na štapiće, luk na krugove).
  • U velikom loncu prokuvajte sirće, vodu, ulje, šećer, so, gorčicu i začinsko bilje. Kuvajte 5–7 minuta.
  • Važno: sirće prelijte preko povrća u velikoj posudi ili direktno u čiste tegle.
  • Rasporedite  tako da se povrće jasno vidi: možete dodati malo crnog bibera, naseckan beli luk ili zrnca kumina, ako volite.
  • Tegle zatvorite i prokuvajte ih 10–15 minuta, ako želite trajnost, ili čuvajte u frižideru do upotrebe.

 

Lovаčka salata (slana zimnica koja ide uz meso i druženja) Sastojci (za 2 tegle od 500 ml):

  • 4 manja krastavca
  • 2 manja luka
  • 2 paprike (po mogućnosti crvena i zelena)
  • 1 šolja zrelih paradajza (opciono)
  • 4 čena belog luka
  • 1 šolja belog sirćeta (9%)
  • 1 šolja vode
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 lovorov list
  • 5–6 zrna crnog bibera
  • peršun ili kopar za završni štih

 

Postupak:

  • Povrće iseckajte na manje komade, beli luk izgnječite.
  • U loncu zagrejte sirće, vodu, ulje, šećer, so i začine (lovor, biber) dok se šećer ne otopi.
  • Ulijte preliv preko povrća u tegle, ostavljajući mali prostor za poklopac.
  • Zatvorene tegle prokuvajte 10–15 minuta ili ih čuvajte u frižideru.
  • Salata je mirisna i savršena uz meso i roštilj.

 

Džem od šljiva (klasičan, bogat i prirodan)

Sastojci:

  • 1 kg zrelih šljiva (bez košpica)
  • 500 g šećera (ili po ukusu)
  • sok od 1 limuna
  • 1 vanilin šećer (po želji)
  • Postupak:
  • Šljive operite, izvadite košpice i narežite ih na veće komade.
  • U loncu postepeno kuvajte šljive uz malo vode dok ne omekšaju, često mešajući.
  • Dodajte šećer i limunov sok, nastavite kuvanje na srednjoj temperaturi 20–30 minuta, dok džem ne zgusne.
  • Lagano kuvajte kako biste dobili gustoću koju volite, zatim uspite u sterilizovane teglice i zatvorite.

 

Slatko od krušaka i đumbira (zvuk i miris jeseni)

 

Sastojci:

  • 1 kg krušaka, oljuštenih i narezanih na komade
  • 600 g šećera
  • 2–3 cm svežeg đumbira, naribanog
  • sok od 1 limuna
  • Postupak:
  • Kruške kuvajte sa malo vode dok ne omekšaju.
  • Dodajte šećer i đumbir, mešajte dok se ne otopi i smesa zgusne.
  • Dodajte limunov sok, kuvajte još nekoliko minuta.
  • Sipajte vruće u sterilizovane teglice i dobro zatvorite.

 

Zanimljivosti:

  • Kiseli prelivi ne samo da čuvaju, nego i pojačavaju poželjnost jela, takođe, kiselost stimuliše probavu i čuva  boje povrća.
  • Slatka zimnica može biti romantičan dar – personalizovana teglica džema sa natpisom i lokalnim voćem čini poklon koji greje dušu.

 

Praktični trikovi za uspešnu zimnicu:

  • Sterilizacija tegli: pre punjenja kratko prokuvajte tegle i čepove (10–15 minuta) kako biste osigurali trajnost.
  • Ravnomerno prelivanje: pri otvaranju zimnice proverite da su svi komadi pokriveni prelivom, inače može doći do kvarenja.
  • Slavlje boja: za vizuelni utisak dodajte različite boje paprike, šargarepe ili bobičastog voća – estetska vrednost podstiče uživanje.

 

Zimnica donosi toplinu u svakom zalogaju, a raznolikost ukusa omogućava vam da i u hladnim danima imate zdrave, mirisne i veselo osmišljene obroke. Dodatnu inspiraciju možete pronaći u našem redovnom katalogu” Ukusi koji greju dušu” 16.10-29.10.2025., kao I u sekciji “Recepti” na našem sajtu.