Šarena salata

  • 2 srednja krastavca
  • 2 paprike (razne boje)
  • 2 šargarepe
  • 1 manji luk
  • 6–8 čenova belog luka
  • 3 šolje belog sirćeta 9%
  • 2 šolje vode
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 kašičica gorčice u zrnu
  • po ukusu sveži kopar ili peršun

 

Postupak:

  • Povrće iseckajte na štapiće ili kolutiće (paprike na trakice, šargarepa na štapiće, luk na krugove).
  • U velikom loncu prokuvajte sirće, vodu, ulje, šećer, so, gorčicu i začinsko bilje. Kuvajte 5–7 minuta.
  • Važno: sirće prelijte preko povrća u velikoj posudi ili direktno u čiste tegle.
  • Rasporedite  tako da se povrće jasno vidi: možete dodati malo crnog bibera, naseckan beli luk ili zrnca kumina, ako volite.
  • Tegle zatvorite i prokuvajte ih 10–15 minuta, ako želite trajnost, ili čuvajte u frižideru do upotrebe.