Lovаčka salata

  • 4 manja krastavca
  • 2 manja luka
  • 2 paprike (po mogućnosti crvena i zelena)
  • 1 šolja zrelih paradajza (opciono)
  • 4 čena belog luka
  • 1 šolja belog sirćeta (9%)
  • 1 šolja vode
  • 3 kašike ulja
  • 2 kašike šećera
  • 1 kašika soli
  • 1 lovorov list
  • 5–6 zrna crnog bibera
  • peršun ili kopar za završni štih

 

Postupak:

  • Povrće iseckajte na manje komade, beli luk izgnječite.
  • U loncu zagrejte sirće, vodu, ulje, šećer, so i začine (lovor, biber) dok se šećer ne otopi.
  • Ulijte preliv preko povrća u tegle, ostavljajući mali prostor za poklopac.
  • Zatvorene tegle prokuvajte 10–15 minuta ili ih čuvajte u frižideru.
  • Salata je mirisna i savršena uz meso i roštilj.