Lovаčka salata
- 4 manja krastavca
- 2 manja luka
- 2 paprike (po mogućnosti crvena i zelena)
- 1 šolja zrelih paradajza (opciono)
- 4 čena belog luka
- 1 šolja belog sirćeta (9%)
- 1 šolja vode
- 3 kašike ulja
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 1 lovorov list
- 5–6 zrna crnog bibera
- peršun ili kopar za završni štih
Postupak:
- Povrće iseckajte na manje komade, beli luk izgnječite.
- U loncu zagrejte sirće, vodu, ulje, šećer, so i začine (lovor, biber) dok se šećer ne otopi.
- Ulijte preliv preko povrća u tegle, ostavljajući mali prostor za poklopac.
- Zatvorene tegle prokuvajte 10–15 minuta ili ih čuvajte u frižideru.
- Salata je mirisna i savršena uz meso i roštilj.