Šarena salata
- 2 srednja krastavca
- 2 paprike (razne boje)
- 2 šargarepe
- 1 manji luk
- 6–8 čenova belog luka
- 3 šolje belog sirćeta 9%
- 2 šolje vode
- 1/2 šolje biljnog ulja
- 2 kašike šećera
- 1 kašika soli
- 1 kašičica gorčice u zrnu
- po ukusu sveži kopar ili peršun
Postupak:
- Povrće iseckajte na štapiće ili kolutiće (paprike na trakice, šargarepa na štapiće, luk na krugove).
- U velikom loncu prokuvajte sirće, vodu, ulje, šećer, so, gorčicu i začinsko bilje. Kuvajte 5–7 minuta.
- Važno: sirće prelijte preko povrća u velikoj posudi ili direktno u čiste tegle.
- Rasporedite tako da se povrće jasno vidi: možete dodati malo crnog bibera, naseckan beli luk ili zrnca kumina, ako volite.
- Tegle zatvorite i prokuvajte ih 10–15 minuta, ako želite trajnost, ili čuvajte u frižideru do upotrebe.